دقت داشته باشید که قفسه بندی انبار باید با توجه به یکسری فاکتورها انجام شود. هر یک از عوامل زیر، باید در طرح و نوع قفسه بندی انبار مورد نظر شما لحاظ شوند:
1- ظرفیت و اندازه انبار
این که چه نوع سیستمی برای قفسه بندی انبار خود انتخاب کنید، به میزان فضای خود انبار بستگی خواهد داشت. به عنوان مثال، اگر ارتفاع انبار شما کم تر باشد، ممکن است نیاز به استفاده از یک طرح خاص برای قفسه بندی این مکان نیاز باشد؛ اما اگر ارتفاع آن بیش تر باشد و طول و عرض کم تری داشته باشد، باید به سراغ نوع دیگری از قفسه بندی بروید. به عنوان مثال، در انبارهایی که طول و عرض کم تری دارند، بیش تر به سراغ قفسه هایی می روند که به صورت طبقاتی روی هم سوار می شوند. چرا که باید یک قسمت از انبار را به عنوان راهرو در نظر بگیرند.
2- نوع بارگزاری محصولات در انبار
منظور از نوع بارگزاری محصولات مختلف در انبار این است که آیا نیاز به حضور نیروی انسانی است یا این که به صورت ماشینی این کار انجام خواهد شد؟ معمولا اگر قرار باشد تا بارگزاری محصولات به صورت ماشینی انجام شود، به سراغ قفسه بندی های پالت راک و نمونه های مشابه آن می روند. اما اگر قصد دارید به کمک نیروی انسانی این کار را انجام دهید، پیشنهاد ما، استفاده از قفسه بندی های راک کفپوش دار، قفسه بندی های مشبک و فروشگاهی است.
3- حجم و وزن محصولات مورد نظر
باید این موضوع را در نظر داشته باشید که اگر قرار است وزن زیادی از محصولات را روی هر طبقه قرار دهید، باید به دنبال قفسه های مستحکم تر باشید. به عنوان مثال، قفسه بندی های کفپوش دار راک، یکی از بهترین گزینه ها برای این نوع محصولات به شمار می روند. برای محصولاتی که وزن کم تری دارند، حتی می توانید به سراغ قفسه بندی های مشبک هم بروید. اگر انبار شما به گونه ای است که برای نگهداری اقلام و محصولات فروشگاهی دایر شده است، باید به سراغ قفسه بندی های فروشگاهی بروید.
شاید این سوال خیلی از شما عزیزان باشد؛ اما این را بدانید رعایت استانداردهای تعریف شده، به نفع خود شما خواهد بود. به عنوان مثال، اگر استانداردهای مربوطه را به درستی رعایت کنید، می توانید از سقوط کالاها و قفسه های نیز جلوگیری به عمل آورید. به علاوه، اگر از چیدمان درستی از کالا بهره بگیرید، مطمئنا آسیب کم تری به محصولات شما وارد خواهد شد. خیلی از مواقع نیز به دلیل رعایت نشدن همین استانداردها، انبارها دچار حریق شده اند. به علاوه، اگر استانداردهای قفسه بندی را در انبار خود رعایت کنید، مطمئنا می توانید راندمان کاری خود را هم بالا ببرید؛ این یعنی شما یا نیروی انسانی که در این مکان فعالیت می کند، می تواند راحت تر به محصولات مختلف دسترسی پیدا کند.
برای قفسه بندی انبارهای مختلف، دو نوع متحرک و ثابت در بازار ایران موجود اند. نوع متحرک همانطور که از نام آن پیداست، قابلیت جابه جایی دارد؛ این یعنی شما می توانید به بسته سلیقه و نیاز خود، قفسه ها را جابه جا کنید. انواع زیر، جزو قفسه بندی ثابت در نظر گرفته می شوند:
1- قفسه راک کفپوش دار سنگین
اگر به دنبال قفسه هایی برای نگهداری محصولات سنگین و نیمه سنگین هستید، پیشنهاد ما استفاده از این نوع قفسه بندی است. دقت داشته باشید که در بازار ایران، ممکن است این نوع قفسه بندی را با نام بالکی راک نیز بشناسند. مزیت اصلی آن، همین نگهداری محصولات با وزن سنگین است؛ اما به طور کلی می تواند طوری طراحی شود که بتوان از حداکثر فضای انبار، بهترین استفاده را کرد.
2- قفسه بندی بازویی
اگر در جایی نام قفسه کانتی لور را هم شنیدید، بدانید که منظور همین نوع قفسه بندی است. این نوع قفسه بندی به دو صورت سنگین و سبک به بازار عرضه می شود. این نوع قفسه بندی بیش تر برای محصولاتی به کار گرفته می شود که بتوان آن ها را به صورت افقی روی بازوها نگهداری کرد. به عنوان مثال، انواع لوله ها را می توان در انبارهای مختلف با استفاده از قفسه بندی بازویی نگهداری کرد.
3- قفسه بندی پالت راک
این نوع قفسه بندی با توجه به این که قابلیت قرار گرفتن به صورت طبقاتی را دارد، برای خیلی از انبارهای صنعتی گزینه مناسبی در نظر گرفته می شود. دقت داشته باشید که این قفسه بندی برای محصولات سنگین گزینه ایده آلی است. چرا که هم می توان از فضای بیشتری بهره برد و هم این که دسترسی به محصولات مختلف را آسان تر می کند.
4- قفسه بندی راهرو باریک
با توجه به این که راهروی بین قفسه ها را باریک در نظر می گیرند، می تواند گزینه خوبی برای انبارهای کوچک در نظر گرفته شود. معمولا هم از نوعی لیفتراک برای جابه جایی محصولات مختلف کمک می گیرند.
5- قفسه بندی خودراهرو
برای این که در انبار یا کارخانه خود فضای بیشتری را برای قفسه ها قرار دهید، می توانید به سراغ این نوع قفسه بندی بروید. در نمونه های ذکر شده در این مقاله، معمولا برای دسترسی به محصولات نیاز به راهروهای متعددی است. اما قفسه بندی خودراهرو نیاز به این تعداد راهرو را حذف کرده است.
در مزایای که قفسه بندی برای یک انبار به همراه دارد، هیچ شکی نیست. اما این مزایا شامل چه مواردی است؟ یکی از مهم ترین مزیت های آن، بهینه سازی استفاده از فضای انبار است؛ این یعنی شما می توانید با داشتن یک انبار کوچک، از بیش ترین فضای ممکن برای نگهداری محصولات استفاده کنید. به علاوه، فردی که مسئول انبارداری است، می تواند راحت تر این کار را انجام دهد؛ چرا که سطح دسترسی وی به محصولات مختلف افزایش پیدا می کند. برای جا به جایی محصولات مختلف نیز دیگر مشکلی نخواهید داشت. این در حالی است که اگر از قفسه بندی استفاده نکنید، نمی توانید محصولات را به راحتی در انبار جا به جا کنید؛ چرا که اصلا فضایی برای رفت و آمد وجود نخواهد داشت.
اگر جنس و کیفیت مطلوبی برای قفسه بندی انبار خود انتخاب نکنید، مشکلات زیادی ممکن است گریبان گیر شما شوند. به عنوان مثال، زنگ زدگی قفسه های فلزی در صورت استفاده در مناطق شرجی، یکی از این مشکلات است. در این صورت، ممکن است هزینه به مراتب بالاتر از خرید یک قفسه بندی با کیفیت روی دوش شما قرار دهد. یکی دیگر مشکلاتی که ممکن است به وجود آورد، به خطر انداختن جان نیروی انسانی است. البته این مورد اگر استانداردهای مربوطه را به خوبی رعایت کرده باشید، به حداقل خواهد رسید. با این وجود، ممکن است در اثر کیفیت پایین و یا بی دقتی خود نیروی انسانی، خسارت های جانی و مالی به بار آید.